Powered By Blogger

sâmbătă, 4 mai 2013

Manastirea Putna - Bucovina,Nordul Moldovei,judetul Suceava,Romania

Manastirea Putna se afla in localitatea bucovineana Putna,situata in nordul judetului Suceava,la 33 km de orasul Radauti si la 75 km de municipiul Suceava,in nordul Moldovei,Romania,Europa.
Cronicarul Ion Neculce spune ca locul bisericii Manastirii Putna a fost ales de catre voievodul Stefan Voda cel Bun (Stefan cel Mare) dupa cucerirea Cetatii Chilia (1465).Stefan cel Mare,in 4 iulie 1466, a tras cu arcul o sageata din varful unui deal de langa Manastirea Putna de azi.Pe locul unde a cazut sageata trasa de Stafan cel Mare a fost construit altarul bisericii Manastirii Putna incepand cu 10 iulie 1466. Pe dealul Crucii de langa Manastirea Putna este plantat din copaci numele STEFAN in amintirea locului de unde a tras cu sageata voievodul Stefan cel Mare,ctitorul manastirii.
Vedere panoramica asupra Manastirii Putna.Constructia manastirii s-a desfasurat in perioada 1466-1481,de catre voievodul Moldovei Stefan cel Mare,fiind cea mai mare ctitorie a marelui voievod al Moldovei.

Turnul Portii si incinta fortificata cu turnuri de aparare - terminate in 1481.Sa facem o calatorie in timp in vremea lui Stefan cel Mare.Numai semnul de circulatie ne aduce aminte de vremurile moderne.

Stema medievala a voievodatului Moldova - Turnul Portii -  Latura de est - 1471
Latura interioara a Turnului Portii.In incaperea de la etaj au stat Mihai Eminescu,Ion Slavici si alti participanti la Marea Sarbatoare de la Putna din 1871.De aceea acest turn mai este numit si "Turnul Eminescu". 
Stemele reunite ale Moldovei si Valahiei pe blazonul voievodului Constantin Racovita montat in 1757 pe latura interioara a Turnului Portii cu ocazia unor lucrari de restaurare la Manastirea Putna.

Curtea interioara a Manastirii Putna.Bustul poetului Mihai Eminescu,care a denumit aceasta manastire ca fiind "Ierusalimul Neamului Romanesc".

Lapidariul Manastirii Putna.Istoria manastirii a fost foarte zbuciumata.In decursul timpului Manastirea Putna a suferit multe distrugeri cauzate de numeroasele atacuri si asedii la care a fost supusa.Cele mai multe distrugeri au fost in 1653 cand manastirea a fost atacata,jefuita si incendita de cazacii atamanului Timus Hmelnitki.Refacerea a fost inceputa de voievodul Gheorghe Stefan in 1654 si s-a finalizat in anul 1662 in vremea voievodului Eustatie Dabija.A mai fost afectata si de un  mare cutremur in anul 1739.Renovari s-au facut in perioada 1756-1760 si au mai avut loc chiar si in perioada ocupatiei austriece.
Biserica Manastirii Putna are hramul "Adormirea Maicii Domnului".A fost construita de Stefan cel Mare intre anii 1466-1469.Astazi nu mai pastreaza aspectul initial datorita deselor distrugeri si refaceri.A fost construita in stil moldovenesc,adica o imbinare intre stilul bizantin si stilul gotic.
Manastirea Putna este unul dintre cele mai importante asezaminte monahale ortodoxe din Romania.

Ferestre gotice la pridvorul inchis.La biserica Manastirii Putna apare pentru prima data pridvorul inchis in arhitectura moldoveneasca.




Poarta de intrare in biserica Manastirii Putna.Sa intram in biserica !
Pictura interioara a bisericii.

Candelabru aurit.

Bolti pictate.

Pictura bolti pronaosului.

Pictura interioara a turlei bisericii.
Mormantul voievodului Stefan cel Mare (1457 - 1504).

Tablou votiv - Voievodul Stefan cel Mare si familia sa.



Mormantul Mariei de Mangop,a doua sotie a lui Stefan cel Mare, si a fiilor sai Bogdan si Petru.Manastirea Putna a fost necropola voievodala a Musatinilor,aici fiind ingropati voievozii  Stefan cel Mare,fiul si urmasul sau la tron voievodul Bogdan al III-lea (cel Chior) si nepotul sau voievodul Stefanita-Voda. 
Altarul bisericii Manastirii Putna.

Sf.Maria cu pruncul - Icoana ferecata in argint.

Moaste sfinte - Craniul Sfantului Ierarh Ghenadie,donat de catre Stefan cel Mare in 1488.

Casa Domneasca este amplasata pe latura de sud.A fost construita in perioada 1982-1988,pe locul unei foste cladiri distruse de austrieci.Casa Domneasca ridicata de Stefan cel Mare in 1473 se afla tot pe latura de sud.
Clopot la Casa Domneasca.

In planul indepartat este Turnul Tezaurului (terminat in 1481),care este singura parte a Manastirii Putna care a ramas neschimbata de la Stefan cel Mare pana azi.
Turnul Tezaurului

Turnul clopotnitei si coltul de nord-est al Manastirii Putna.

Bustul de bronz al poetului Mihai Eminescu.
Fortificatiile Manastirii Putna.

Manastirea Putna in ceas de seara.

Slujba de Inviere la Manastirea Putna.
Sarbatoare de Pasti - O mare de lumanari in curtea Manastirii Putna.

Un comentariu:

  1. Doctorița bucovineancă pocăita în zilele de, mâine sâmbătă treisprezece august 2022, și duminică paisprezece august 2022, și luni cincisprezece august 2022, și marți șaisprezece august 2022, cu prilejul festiv al Serbărilor Putnei, în trecere fiind prin zona ta, sperăm să te zărim prin preajmă atuncea când o să poposim. Te iubesc! Tiberiu Gafencu

    RăspundețiȘtergere