Powered By Blogger

duminică, 19 mai 2013

Cetatile Ponorului din zona Padis,Muntii Apuseni,judetul Bihor,Romania

Punctul ideal de plecare spre sistemul carstic Cetatile Ponorului este Cabana Cetatile Ponorului,situata in zona Padis din Muntii Apuseni,aflata destul de aproape de pestera (tineti cont ca la munte distantele nu se masoara numai in metri ci conteaza gradul de dificultate al traseului).La Cabana Cetatile Ponorului putem ajunge pe traseul Beius-Sudrigiu-Pietroasa-Saua Scarita-Uvala Balileasa-Glavoi-Cabana Cetatile Ponorului.

De la Cabana Cetatile Ponorului plecam pe drumul forestier de pe Valea Seaca.

Pe marginea drumului forestier vom vedea un loc de popas.De aici poteca duce prin padure spre sistemul carstic Cetatile Ponorului,dupa ce se desparte de traseele spre Avenul Bortig,Circuitul Galbena si Poiana Florilor.

Prin padurea de brad vedem portalul intrarii in pestera Cetatile Ponorului.Este cel mai inalt portal de intrare in pestera din Romania,avand o inaltime de 74 metri.Pestera Cetatile Ponorului face parte din sistemul carstic Cetatile Ponorului aflat pe platoul Padis din muntii Bihorului,o subdiviziune a Muntilor Apuseni.Pestera este in aval pe paraul Valea Cetatilor la o altitudine de 950 metri.Pestera a fost mentionata pentru prima data in anul 1886 si a fost cercetata chiar si de savantul Emil Racovita in 1929.A fost declarata rezervatie naturala din anul 1952.Este cel mai grandios fenomen carstic din Romania.
Coboram prin padurea de brad cu mare atentie la radacinile de care ne putem impiedica.
Paraul Valea Cetatilor se strecoara printre stanci uriase spre gura pesterii.
Aici a lucrat apa ... cateva mii de ani !
Peisajul este tot mai salbatic.Peretii de calcar impresioneaza.Sistemul carstic Cetatile Ponorului este format din 3 doline si un traseu subteran de pestera care si in prezent este in curs de explorare.Putem spune ca zona Padis este un adevarat paradis al speologilor. Cetatile Ponorului fac parte din Parcul Natural Apuseni in care exista peste 1.500 de pesteri.

Coboram pe cabluri si pe lanturi.
Valea Cetatilor strabate Dolina 1.

Vedere de sub portalul de intrare spre Dolina 1.
Vedere de sub portalul de intrare spre Dolina 2.

Dolina 2 vazuta de pe Circuitul Balcoanelor de la Cetatile Ponorului.
Este tot mai rece in adancul Cetatilor Ponorului.Va recomand sa va aduceti si haine mai groase daca doriti sa petreceti mai multa vreme in adancurile pesterii.O lanterna si cizme de cauciuc sunt necesare daca vreti sa vizitati si traseul subteran.
Ne pregatim sa intram in pestera ...
... unde atmosfera este dominata de zgomotul asurzitor al apei.
Pietre,grohotisuri si cascade marcheaza circuitul subteran al apei Vaii Cetatilor,la care se adauga in subteran apele provenind din Pestera Caput si sistemul carstic Lumea Pierduta.
Stanci semete inconjoara Dolina 3.
Adancimea sistemului carstic al celor 3 doline este de 300 metri si circa 1 km diametru.

Excursionisti in Dolina 3.
In departare se vede intrarea spre traseul subteran al Cetatilor Ponorului.
Marcajul "Punct Albastru" in Cetatile Ponorului.
Gura pesterii se deschide in peretele Dolinei 3.Pe aici coboram 110 metri la traseul subteran al Vaii Cetatilor.Pestera Cetatile Ponorului este o pestera activa cu un traseu subteran de peste 2 kilometri.Traseul este si azi in curs de cercetare. 
Vedere din subteran spre portalul din Dolina 3.

Cascade si mici lacuri marcheaza traseul subteran al apei pesterii.
Universul carstic este creatia apei.

Cu o dotare minima putem sa vizitam traseul subteran doar pana la Sala Taberei.
Iesim din nou la suprafata in Dolina 3.
Vedere spre Platoul Padis dinspre Balcoanele din Cetatile Ponorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu