Powered By Blogger

duminică, 12 mai 2013

Pestera Ghetarul de la Vartop - Muntii Apuseni,judetul Alba,Romania

Pestera Ghetarul de la Vartop se afla in apropierea satului Casa de Piatra,comuna Arieseni,judetul Alba,Romania.Zona in care se gaseste pestera este o zona carstica deosebita inclusa in Parcul Natural Apuseni (care au un patrimoniu de circa 1.500 de pesteri).

Satul Casa de Piatra se afla in Muntii Bihorului,o subdiviziune a muntilor Apuseni, la 12 km de localitatea Garda de Sus.Distanta se parcurge pe un drum de piatra care insoteste apele de pe Valea Garda Seaca.In apropierea satului se gasesc Pestera Hodobana,Pestera Coiba Mare,Pestera Coiba Mica,Pestera Huda Orbului,Pestera Huda Oilor,Pestera Sura Popii,Pestera Gura Apei,Pestera Iezere,Izbucul Tauz si Izbucul de le Coliba Ghiobului,Poiana Calineasa si zona Padis.

Pornim din satul Casa de Piatra,trecem pe langa pestera Coiba Mare si pestera Coiba Mica si o luam la dreapta pe o carare ce urca spre gura pesterii Ghetarul de la Vartop.
Portalul de intrare al pesterii Ghetarul de la Vartop,situat la o altitudine de 1200 metri.Pestera este cunoscuta de secole de catre localnici dar a fost studiata si cartata abia din anul 1955 de catre speologii Marcian Bleahu si Iosif Viehmann.In anul 1957 a fost declarata monument al naturii iar accesul si vizitarea a fost limitate.Cercetarile au continuat si in anul 1974 in mica "Sala Pasilor" au fost descoperite 3 urme de picior conservate ale "Omului de la Vartop" care ulterior s-a dovedit ca sunt cele mai vechi urme ale "Omului de Neanderthal" din Romania (estimate la o vechime de 62.000 de ani).Din anul 2010  pestera s-a deschis pentru vizitare turistica. 
Portalul de intrare are 15 metri latime si 5 metri inaltime.Uneori intrarea este invaluita intr-o pacla de abur.

Lungimea totala a pesterii este de circa 340 metri.Prima sala a pesterii este "Sala Ghetarului",avand o lungime de circa 70 metri.Ghetarul are un volum de circa 1.600 metri cubi si rezista pana in sezonul de vara.
Coloana de gheata invaluita in abur.
Speologi admirand o coloana de gheata.

Din "Sala Ghetarului"intram in "Sala Domului",care este una din salile principale ale pesterii,comunicand cu "Sala Pasilor" si "Culoarul Rosu".

"Sala Domului"este urmata de "Sala Minunilor",de o deosebita frumusete.Pestera mai este denumita si "Pestera Minunata" datorita frumusetii formatiunilor de calcit. 

Ultima si cea mai mare sala a pesterii este "Sala Mare",lunga de circa 100 metri.Pestera Ghetarul de la Vartop este o pestera remarcabila datorita bogatiei de formatiuni de depunere calcitica foarte variate si mai ales bine conservate.
Minunile subpamantene din Pestera Ghetarul de la Vartop




















Adăugaţi o legendă



























































Nu degeaba aceasta pestera este supranumita "Pestera Minunata".
Ne apropiem de portalul pesterii.Pacla ne inconjoara si urcam spre padurea de pe platoul Vartop.
Ne intoarcem la satul Casa de Piatra pe o alta carare,pe curba de nivel.

Cea mai buna panorama este de pe stancile care domina Casa de Piatra.

Suntem la Casa de Piatra unde ne intalnim cu oamenii din Tara Motilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu