Powered By Blogger

marți, 4 februarie 2014

Pestera Ursilor,Bears Cave,Muntii Apuseni Mountains,Bihor,Romania,Europe

Pestera Ursilor este una dintre cele mai frumoase pesteri din Muntii Apuseni,Romania.Pestera a fost descoperita in anul 1975 de catre minerul artificier Traian Curta,dupa o actiune de puscare cu dinamita in perimetrul fostei cariere de marmura din satul Chiscau,comuna Pietroasa,judetul Bihor.In anul 1978 s-a incheiat amenajarea turistica a pesterii de catre IPEG Baia Mare si a fost deschisa circuitului turistic in anul 1980. In prezent este cea mai cunoscuta pestera din Romania.

Pestera a devenit renumita datorita faptului ca aici s-au gasit numeroase schelete de urs de caverna (ursus spelaeus).Acest mamifer preistoric a disparut in urma cu aproximativ 15.000 de ani din pesterile lumii. Alaturi de aceste schelete au fost gasite si urme de capra neagra,ibex,hiena si leu de caverna,desigur vanate de acesti ursi si devorate la adapostul pesterii.

Pestera Ursilor are o lungime de peste 1.500 metri din care pot fi vizitati circa 500 metri (galeria superioara).

Galeria superioara este compusa din 3 galerii: Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor,Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor. 

Din loc in loc galeria se largeste formand sali : Sala Lumanarilor,Sala Spaghetelor,Sala Oaselor.

Vizitarea pesterii incepe cu Galeria Oaselor unde s-au gasit cele mai multe oase de Ursus Spelaeus,peste 1.500 de piese si 140 de cranii.Pe pereti se pot observa urmele zgarieturilor lasate de ghiarele ursilor.Gropi de gestatie si culcusuri de urs pot fi vazute din loc in loc.






Stalactite si stalagmite.

La capatul Galeriei Emil Racovita se poate vedea scheletul de urs de caverna (ursus spelaeus) intreg,atat de admirat de turistii de pretutindeni.Putini stiu ca este reconstituit.Unul dintre putinele schelete intregi originale pastrate in lume se gaseste in Galeria Rezervatie Stiintifica a Pesterii Ursilor,care este inchisa vizitatorilor.Cele mai vechi oase sunt de acum 100.000 de ani iar cele mai recente sunt de acum 17.000 de ani,cand se presupune ca ultimii ursi de caverna de aici au murit blocati in pestera in urma unui cutremur de pamant.Sfarsitul lor a fost tragic:s-au devorat intre ei iar ultimul a murit de foame.Nu era usoara viata in preistorie !

Temperatura interioara a pesterii este constanta (+10 grade celsius) si o umiditate de 97 %.

Deci va sfatuiesc sa aveti haine groase la voi (indiferent de sezon) !

Traian Curta,descoperitorul Pesterii Ursilor,privind filmarile si fotografiile facute de Tudor la vizitarea acestei minunate pesteri iar mai apoi a povestit cum a descoperit pestera in anul 1975.

Traian Curta imi povesteste secretele Muntilor Apuseni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu