Powered By Blogger

duminică, 6 aprilie 2014

Primavara in Maramures (Partea 3-Budesti),Spring in Maramures (Part 3-Budesti Village),Romania,Europe

Am pornit din nou prin Maramures in cautarea primaverii.Asa cum v-am promis in primele doua parti ale albumului de fotografii "Primavara in Maramures" ne indreptam spre alte sate maramuresene.Plecati de dimineata din Baia Mare am traversat Muntii Gutai prin Pasul Neteda in drum spre satul Budesti din Tara Maramuresului (denumit si Maramuresul Istoric).Coborand spre Budesti vedem culmile inca acoperite de zapada ale Varfului Gutai.Turmele de animale au iesit la pasunat sub poala padurii dinspre Fagadaul Pintii.

Ne intalnim cu ciobanul Vasile din Budesti.Acesta pastoreste o turma de capre dar este mare amator de politica.Intreaba de alegerile ce bat la usa ...

Coboram mai departe pe drumul spre Budesti si vedem o stana aparata de vajnici caini ciobanesti mioritici.Nu va puneti cu ei !
Iata ca am ajuns in centrul satului Budesti din Tara Maramuresului.

Satul Budesti se afla in zona folclorica Mara-Cosau.Aici traditiile populare maramuresene sunt pastrate cu sfintenie din mosi-stramosi.

O straveche poarta traditionala maramuresana din lemn marcheaza intrarea spre biserica din Budesti-Josani.Sa intram in curtea bisericii ...

...ce dainuie de secole in acest sat de munte din Maramures.
Superba biserica de lemn din Budesti-Josani este inconjurata de vechiul tintirim (cimitir) al satului.Natura primavaratica prinde sa renasca chiar si aici printre ... morminte.

Pe turla bisericii sunt dispuse patru turnulete mai mici.In perioada medievala acesta era un semn ca aici functiona si o instanta de judecata cu drept de viata si de moarte asupra raufacatorilor.

Biserica de lemn "Sf.Nicolae" din Budesti-Josani a fost construita din lemn de stejar pe o fundatie de piatra de talie.Constructia a fost realizata in stil traditional maramuresan de catre mesteri populari in anul 1643.Pictura interioara a fost realizata de mesteri zugravi populari in anul 1762. 

"Masa Domnului" este la loc de cinste in curtea bisericii.


Ca o recunostere a valorii sale biserica de lemn din Budesti-Josani a fost inclusa in anul 1999 pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial - UNESCO.

Portalul de intrare in biserica ne impresioneaza prin simbolistica sa traditionala.

Simbolurile solare si "funia vietii" ...

... alaturi de "samanta vietii" si "floarea vietii",sunt parca un mesaj lasat peste veacuri de catre stramosii nostrii dacii liberi.

Natura verde se reflecta in ferestrele bisericii.

Femeile varstnice ale satului asteapta cu nerabdare venirea primaverii.

Batranii satului "vorovesc" la marginea ulitei.

Ceasul biologic al naturii anunta sosirea iminenta a primaverii,chiar daca pe crestele Muntilor Gutai se mai vede zapada.

Iata si un copac inflorit sub razele soarelui de primavara.

Primavara bate si la portile satului Budesti !

Chiar daca in Tara Maramuresului venirea primaverii a intarziat putin in anul acesta,noi ne vom urma calatoria prin satele maramuresene inflorite.Ne vedem in satul Breb din comuna Ocna Sugatag unde am fotografiat albumul foto "Primavara in Maramures - Partea 4".Pe curand !
                Copyright Ilie Tudorel 2014. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu