Powered By Blogger

sâmbătă, 27 iunie 2015

Bielsko-Biała - Raul Biała Noaptea, The River Biała by Night, Polonia,Poland,Europe

Prin centrul municipiului polonez Bielsko-Biała curge un mic rau numit Biała. Noaptea el devine o axa feerica a centrului urban.Sub aceste jocuri de lumini cursul de apa prinde viata si atrage atat locuitorii cat si turistii pe malurile sale,care devin astfel un loc de promenada impresionant.
 Dar sa aflam mai multe despre acest rau.
Inca din 1475 raul 
Biała a fost frontiera timp de sute de ani intre provincia Silezia (apartinand de imperiul Habsburgic) si provincia Polonia Mica (apartinand de regatul Poloniei ). Raul Biała despartea astfel cele doua orase de granita Bielsko si Biała Krakowska. In anul 1918 zona revine in intregime Poloniei. Ambele orase vecine devin poloneze si ele se unifica in 1951,formand noul municipiu Bielsko-Biała, prin centrul caruia curge azi raul Biała. In limba poloneza " biała" inseamna alb deci denumirea acestui curs de apa inseamna in traducere "Raul Alb".
Sa facem o plimbare pe aceasta promenada feerica a municipiului Bielsko-Biała,de pe malurile raului Biała. Incepem plimbarea de la fantana arteziana " Reksio" aflata langa podul de pe strada "11 Listopada".O mica statuie de bronz aminteste de indragitul personaj Reks, dintr-un film de desene animate.



Detaliile fantanii arteziene si culorile care se schimba fac atmosfera locului science-fiction.



Parca este un obiect de pe o alta planeta. Fantana arteziana " Reksio"  este cu siguranta una din atractiile turistice majore ale municipiului Bielsko-Biała. 

Panorama feerica a raului Biała vazuta de pe podul "11 Listopada".

Mai multe punti traverseaza raul din loc in loc.





In departare se vad Galeriile Sfera,situate pe malul raului Biała.



Pe malul drept al raului Biała este "All Star's Pub".


Ne apropiem de Galeriile Sfera si Podul Wlokniarzy de peste raul Biała.

Am ajuns la Galeriile Sfera. Arhitectura ultra-moderna a acestui mall surprinde obiectivul fotografic prin expresivitatea ei.

O estacada vitrata traverseaza peste strada Mostowa.










La Galeriile Sfera putem intalni alte personaje indragite din desenele animate. Ii vedem aici pe "Lolek si Bolek", imortalizati intr-un grup statuar de bronz. 

In Polonia simpaticele personaje sunt denumite " Bolka i Lolka".

Aceasta plimbare vizuala pe malurile raului Biała se incheie,dar albumele mele despre frumosul oras polonez Bielsko-Biała continua.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu