Powered By Blogger

miercuri, 3 iunie 2015

Ia traditionala romaneasca din Maramures,Romania,Europa

Traditiile la romani se identifica cu portul popular. Ia este denumirea camasii traditionale romanesti.In sudul Romaniei ia mai este cunoscuta si sub denumirea de "camasa cu altita". In Marginimea Sibiului se poarta "camasa cu ciocanele". Importanta iei pentru cultura romaneasca este data de faptul ca ia este elementul vestimentar cel mai plin de simboluri din tot ansamblul portului popular romanesc.Costumele populare sunt specifice zonelor etno-folclorice romanesti.Acelasi lucru il putem spune si despre tipurile de ie. Decoratiunile iei sunt de natura apotropaica.Cusaturile de pe ie nu sunt simple decoratiuni ci sunt simboluri vizuale menite sa integreze purtatorul iei in "mama natura" si sa ofere protectie impotriva duhurilor rele. Motivele cusute pe ie pot fi motive florale sau geometrice. Aparitia iei nu poate fi stabilita cu precizie dar se presupune,prin asemanarea simbolistica si zonare,ca ia ar fi putut apare in perioada culturii Cucuteni,undeva in Moldova,acum circa cinci mii de ani,in perioada neolitica.
         Ia romaneasca a fascinat artistii de multa vreme.Marele pictor francez Henri Matisse (1869-1954), ilustrul prieten al pictorului roman Theodor Pallady, a fost captivat de ie si a pictat-o in 1940 in tabloul "La Blouse Roumain" care a consacrat ia in arta plastica moderna. Pictorii romani Nicolae Grigorescu,Camil Ressu,Nicolae Tonitza, si altii,au pictat numeroase lucrari artistice in care apare ia traditionala  romaneasca.Tema iei a fost prelucrata si de marii creatori de moda Yves Saint Laurent si Jean Paul Gaultier.Ia este imbracamintea emblematica a personajelor regale feminine care au marcat istoria moderna a Romaniei : regina Elisabeta si regina Maria.
    In ultima perioada se constata un reviriment al iei,care devine in prezent un simbol al identitatii civilizatiei romanesti,de fapt o parte din brand-ul Romania. Ia a aparut in multe prezentari de moda sub diverse interpretari de design vestimentar,majoritatea cu motive geometrice. Practic ia a devenit azi o "moda".
Ia maramureseana ocupa un loc distinct in multitudinea de camasi traditionale romanesti.Specialistii considera ca zonele in care inca se mai pastreaza ia autentica sunt : zona Maramuresului si zona Sighisoarei, pe Tarnave. 

Ia maramureseana este de tip "camasa cu platca" si este decorata cu frumoase cusaturi manuale inspirate mai ales din florile campului.



Motivele florale domina in cusaturile manuale traditionale din Maramures.

Frumoasele fete din Maramures purtand costume traditionale si ie parca sunt rupte din natura.

Fetele poarta ie inca din copilarie ...

... apoi in adolescenta si la maturitate.

Femeile in varsta poarta ie mai sobra.

Morosanca din Poienile-Izei.

Morosanca din Bogdan-Voda.

Ia este in general considerata un element vestimentar feminin dar si barbatii poarta camasi traditionale in zona Maramuresului.

Morosan din Poienile-Izei.

Ia barbateasca este mai simpla si nu este impodobita cu motive florale.

Coconi moroseni din Poienile-Izei.

Motive florale din zona Maramuresului.


Ie cu margele si "zgardane" din Tara Maramuresului.


Florile campului sunt prezente de milenii pe imbracamintea din Maramures. Ia este astfel o parte din natura si peisajul maramuresean,inca din vremuri imemoriale. Frumusetea iei este sarbatorita anual incepand din anul 2013 in data de 24 iunie (odata cu Sanzienele) prin sarbatoarea internationala denumita "Ziua Universala a Iei". Este o sarbatoare a spiritualitatii si creativitatii romanesti.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu