Powered By Blogger

miercuri, 24 iunie 2015

Ziua Universala a iei romanesti 2015, Universal Day of the Romanian Blouse 2015

In minunatul decor natural al Muzeului Satului din cadrul Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, judetul Maramures,s-a sarbatorit in 24 iunie 2015,odata cu Sanzienele, marea sarbatoare denumita " Ziua Universala a iei romanesti ". Este o sarbatoare a culturii traditionale romanesti care se identifica atat de bine cu ia populara. Ia traditionala romaneasca este un element al portului popular care s-a impus pe plan international si chiar a devenit in ultimul timp un adevarat brand vestimentar. Este al treilea an cand se sarbatoreste aceasta sarbatoare a portului popular romanesc in peste 100 de mari orase din 48 de tari. Entuziasmul legat de ia romaneasca a cuprins cercurile culturale din intreaga lume si astfel in prezent se fac eforturi pentru a include ia in cadrul patrimoniului cultural mondial UNESCO.Un album de fotografie care prezinta ia romaneasca si cea maramureseana poate fi vazut pe blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com 

Frumusetea iei traditionale romanesti a facut ca acest articol vestimentar sa devina in prezent o atractie pentru sexul frumos.Cred chiar ca sexul frumos devine mai frumos purtand o ie romaneasca. Nu cred ca ma poate contrazice cineva ! 

In aceasta zi de sarbatoare ulitele Muzeului Satului au prins viata de la "chimesile maramuresene " expuse la tot pasul sau chiar purtate de catre participanti.

De la cei mai tineri si pana la cei mai varstici toata lumea poarta ia ...

... si chiar le sade bine.



O creatoare de costume populare din satul Breb,comuna Ocna Sugatag.


Doamna Hodor din satul Slatioara lucreaza la razboiul de tesut traditional din Maramures.



Tesutul la razboiul manual a devenit un mestesug tot mai putin cunoscut de catre artizani.Curiosii pun intrebari artistei populare din Slatioara.

Artizana din Slatioara atrage si curiozitatea cunoscutului etnolog prof.Pamfil Biltiu.

Prof. Pamfil Biltiu discutand cu artistii populari care produc cu migala aceste minuni ale portului popular din Maramures.Cunoscutul culegator de folclor stie cum sa graiasca asemenea celor din satele maramuresene.

Culorile campului au trecut pe ia maramureseana.

Prof. Pamfil Biltiu este nedespartit de aparatul sau fotografic.


Ne luam ramas bun de la minunatul Muzeu al Satului maramuresean din Baia Mare,care a fost pentru o zi gazda " Zilei Universale a iei romanesti 2015 ". Mai multe despre ia romaneasca si cea maramureseana pot fi vazute tot pe blogul meu de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com , in postarile din luna iunie 2015.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu