Powered By Blogger

sâmbătă, 12 septembrie 2015

Densus,judetul Hunedoara-taramul legendelor,Densus,Hunedoara County-Land of Legends,Romania,Europe

Localitatea Densus este una dintre cele mai captivante locatii din judetul Hunedoara doarece aici legendele locale se adauga peisajului minunat al Tarii Hategului. Legendele marcate de enigme si mistere fac din Biserica Densus cea mai atractiva destinatie turistica a zonei. Despre Biserica Densus am scris pe larg in alte articole de pe blogul meu de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com
In acest album de fotografie voi vorbi pe larg despre legendele din memoria comunitatii locale aflate in Densus.

LEGENDA TURNULUI IN FORMA DE PASARE

Aceasta legenda spune ca turnul Bisericii Densus arata ca o pasare daca este privit dintr-un anumit unghi. Legenda nu ne spune despre ce pasare ar fi vorba si de unde trebuie sa privim edificiul pentru a vedea imaginea pasarii.Unii povestitori spun ca ar fi vorba despre un porumbel, poate deoarece multi porumbei stau in permanenta pe turnul bisericii. Eu am fotografiat acest edificiu din multiple unghiuri si nu am observat vreo asemanare cu un profil aviar.

BISERICA "SF. NICOLAE " DIN DENSUS - UN MUZEU IN AER LIBER

Inca de la poarta incinta Bisericii Densus ne intampina cu diverse blocuri sculptate de piatra sau chiar de marmura provenite de la fosta capitala a provinciei romane Dacia Felix,de la alte villa rustica (ferme romane), temple ori alte edificii din territorium-ul capitalei provinciei romane. Distanta de numai 10 kilometri ce desparte satul Densus de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa acrediteaza legenda ca majoritatea materialelor de constructie refolosite la biserica Densus provin chiar de la fosta capitala a provinciei romane, cazuta in ruina. 

Artefacte din marmura sculptata au fost incastrate in edificiul Bisericii Densus sau se gasesc in numar mare in curtea sau cimitirul din vecinatatea bisericii. Acest monument funerar antic roman poate ca provine chiar din fosta capitala a Daciei Felix. Elemente de piatra romane pot fi intalnite nu numai la Densus ci si la bisericile din localitatile invecinate Pesteana,Tustea,Hatagel sau chiar la Ostrov si Santamaria-Orlea. In satul vecin Hatagel poate fi vizitat un interesant " Muzeu al pietrei " in care pot fi admirate exponate asemanatoare. 

O alta dovada a provenientei multor materiale de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o inscriptie in cinstea imparatului roman Septimius Severus (a domnit in perioada 193-211) care nu putea fi amplasata in antichitate in orice civitas (oras) ci doar intr-un oras principal cum era chiar capitala provinciei.Toate aceste materiale au putut ajunge la Densus doar transportate de care trase de boi.

Materialele de constructie de provenienta antica romana sunt practic la tot pasul. Prin refolosirea acestor materiale romane s-a putut construi intr-un timp mai scurt si cu costuri reduse edificiul pe care il vedem in prezent.

Basorelief antic roman cu decoratiuni florale.

Coloana antica romana asezata pe postament dar cu un capitel de piatra bruta.

Sculpturi de piatra reprezentand lei,asezati spate in spate,amplasate pe acoperisul din placi de piatra al altarului. Legendele spun ca amplasarea acestor lei de piatra ar indica prezenta unei comori in altarul bisericii. Asa sa fie oare ? 

Chiar daca marea majoritate a blocurilor de piatra refolosite la constructia edificiului sunt de provenienta romana, in coltul de nord-vest al pro-naosului poate fi vazut un bloc de piatra de provenienta dacica.

Un bloc de piatra enigmatic poate fi vazut deasupra usii de intrare in naos. Acest bloc de piatra are rol de buiandrug,sustinand structura de deasupra pe care este pictata intr-o nisa pictura de hram a bisericii. Aceasta pictura exterioara o reprezinta pe "Sfanta Maria cu pruncul" si pe "Sfantul Nicolae".

Un basorelief poate fi vazut pe acest bloc de piatra fasonata cu rol de buiandrug. In uriasul bloc de piatra fasonata a fost sculptata o "cruce solara de tip celtic" sau mai pe scurt "Cruce Celtica". Nu se stie cine si cand a sculptat acest simbol solar dar preotul Gherghel Alexandru, parohul bisericii Densus, ne-a povestit ca legendele spun ca distrugerea acestei cruci este datorata credinciosilor protestanti calvini in perioada cand pusesera mana pe aceasta biserica.Calvinii au ras cu dalta simbolul crucii (bratele crucii) dar urmele se mai vad si azi. A mai ramas numai inelul circular si un disc central. Crucea Celtica este un simbol solar ancestral despre am mai scris. Faptul ca acest simbol apare si aici la biserica Densus mareste misterul care inconjoara vechimea edificiului.

Monumente epigrafice,simboluri si inscriptii dau atmosfera misterioasa a acestui edificiu unic care este Biserica "Sfantul Nicolae" de azi. Pentru ca misterele neelucidate de aici sa fie si mai multe s-a mai adaugat inca o inscriptie enigmatica.

Am descoperit cu uimirea aceasta inscriptie despre care nimeni nu stie cum a ajuns la Densus si ce reprezinta.Va ofer un detaliu al acestei inscriptii enigmatice pe care intentionez sa o prezint unor istorici.Se impune o analiza de specialitate asupra acestei inscriptii care ne poate releva inca o fata necunoscuta a acestui loc ce mai poate ascunde multe surprize.

LEGENDA " URIESILOR " DE LA DENSUS

O parte din edificiul de la Densus a fost construit din blocuri uriase de piatra iar legendele spun ca aceasta constructie ar fi fost cladita de catre " uriesi ".

Cand vezi dimensiunea foarte mare a unor blocuri de piatra aflate la baza edificiului pro-naosului, in zidurile naosului si ale diaconiconului, sau care formeaza cele doua portaluri ale intrarilor, nu poti sa nu te gandesti ca in legendele cu " uriesi " ar putea fi un sambure de adevar.Oare cine a avut aceasta forta organizatorica de a extrage din cariera si de a transporta pana la Densus aceste blocuri de piatra cantarind cateva tone ? Cine si cand a construit acest templu ? Vazuta din acest punct de vedere aceasta constructie poate fi considerata un templu megalitic.

Zidaria din blocuri mari de piatra din peretele de nord al naosului pare mai veche si se detaseaza clar fata de restul ansamblului fatadei de nord a constructiei.
Cele patru coloane de marmura se vede ca au fost adaugate intr-o faza de constructie mai recenta, poate in perioada anilor 500-1000 d.Hr.


LEGENDA MAUSOLEULUI GENERALULUI LONGINUS
Aceasta legenda are la baza existenta in interiorul bisericii a monumentului funerar apartinand generalului roman Longinus Maximus. Acest monument funerar a fost folosit de catre mesterii constructori din vechime la realizarea celor patru stalpi care sustin turnul actualei biserici.
Generalul roman Longinus a trait pana la varsta de 58 de ani. Numele acestuia era de fapt Gnaeus Pompeius Longinus. A ocupat diverse demnitati romane printre care si cea de consul in anul 90 d.Hr. A fost un militar viteaz si a devenit camaradul de arme si prietenul imparatului Traian. A participat la razboaiele daco-romane. Dupa primul razboi daco-roman desfasurat intre anii 101-102 d.Hr. a fost numit comandantul garnizoanelor romane ramase in Dacia.Generalul Longinus a fost capturat de catre regele dac Decebal,care il tinea prizonier si incerca sa-l determine pe imparatul Traian sa-si retraga armatele din Dacia altfel Longinus va fi executat.Viteazul general s-a sinucis pentru a nu mai fi o piedica in fata inaintarii armatelor imperiale romane in Dacia. Pentru vitejia sa el a fost supranumit Longinus Maximus. Pe monumentul sau funerar se poate citi : 

                           D  M  (Deis Manibus - invocare a zeilor)
                                     G . LONGIN (numele generalului Gnaeus Longinus)
MAXIMO  (cel mare)
VIX AN LVIII (a trait 58 de ani)
            IVLIA . AFRO (sotia sa Iulia Afrodisia)
DISIA . CONI
        B M P  (beni merente posuit) 

Potrivit acestei legende actuala Biserica de la Densus ar fi fost mausoleul acestui general glorios. Legenda mausoleului generalului Longinus Maximus este o poveste frumoasa care duce istoria Bisericii Densus pana in perioada zbuciumata a razboaielor daco-romane, cand s-a desfasurat un act hotarator pentru istoria poporului roman. Aceasta legenda a fost culeasa si publicata de catre omul de cultura Aron Densusianu in insemnarile sale despre calatoriile sale pe Valea Streiului si in Tara Hategului aparuta in anul 1866 in revista "Familia" sub titlul "Suveniri si impresiuni de calatorie".

Curtea Bisericii Densus abunda de stele funerare antice care stau langa alte monumente sau cruci contemporane.Oare nu ar putea fi si legende legate de acestea ?

Monument funerar crestin de la Densus.


Unele monumente funerare ne atrag atentia ! In imediata apropiere a Bisericii Densus se afla mormintele familiei vestitului istoric Nicolae Densusianu (nascut Pop,1846-1911) si a fratelui sau Aron Densusianu (nascut Pop,1837-1900), originari din satul Densus. Aici este inmormantat preotul greco-catolic Bizantius Pop,tatal lui Densusianu. Istoricul Nicolae Densusianu este autorul controversatei carti "Dacia Preistorica" aparuta postum in anul 1913. Acest istoric si fratele sau Aron Densusianu au lansat ipoteze destul de indraznete despre originile acestei biserici din satul lor natal.

Mormantul Sofiei Densusianu, mama oamenilor de cultura din familia Densusianu.

Bustul de marmura al istoricului Nicolae Densusianu se afla la intrarea in curtea Bisericii Densus. Acesta este doar unul din cei sapte copii ai familiei preotului Bizantius (Vizante) Pop si a sotiei sale Sofia.Toti acestea au facut scoala iar Aron si Nicolae s-au remarcat ca oameni de mare cultura. Preotul Pop era si culegator de folclor, fapt ce explica aplecarea copiilor sai spre legende si povestiri populare.

LEGENDA  ZAFIREI 

De la culegatorul de folclor Aron Densusianu ne-a ramas si legenda Zafirei,una dintre cele mai tulburatoare legende legate de Biserica Densus. Sa va povestesc pe scurt aceasta legenda. Zafira era unica fata a unei familii de oameni urati la trup si la suflet pe care lacomia,avaritia si setea de avere ajunsese sa le macine sufletele.Stoica si Ilena, parintii Zafirei,doreau sa-si marite fata dupa un fecior diform provenit dintr-o familie foarte bogata. Dar Zafira nu era de acord cu acest aranjament. Drept care Zafira s-a indragostit la o nedee (sarbatoare populara locala) de un baiat frumos dar sarac. Dragostea Zafirei insa nu era acceptata de parintii fetei care au declarat ca mai bine isi omoara fata decat sa o marite cu un sarantoc.Cei doi indragostiti se intalneau in secret undeva in apropierea Bisericii Densus.Tatal fetei incepe sa banuiasca ceva si tinerii au fost surprinsi de tatal furios. Zafira fuge si se ascunde intr-un pasaj secret al Bisericii Densus. Dar baiatul este batut crunt de catre tatal fetei si isi pierde cunostinta.Crezand ca iubitul ei a fost ucis Zafira se ascunde timp indelungat in ascunzatoarea din Biserica Densus. Nimeni nu mai stia nimic despre ea. Ingrijorat, tatal Zafirei promite chiar in fata bisericii o mare recompensa celui care va afla ceva despre Zafira iar el va da aprobare fetei sale sa-si aleaga sot dupa vrerea ei. Zafira a auzit spusele tatalui sau fiind ascunsa in turnul bisericii si a iesit in varful turnului strigand ca daca iubitul ei a fost omorat atunci si ea vrea sa moara. Apoi s-a aruncat la pamant din varful turnului si a murit. Mormantul i-a fost sapat acolo unde a cazut din turn. Piatra sa de mormant exista numai crucea s-a stricat. Insa iubitul fetei si-a revenit din bataia crunta si zi de zi venea sa-si planga iubita pierduta. Iata o impresionanta legenda care ne arata ce tragedii poate isca dragostea cateodata. Aceasta legenda ne da informatii despre existenta unui pasaj secret denumit " pestera Zafirei " care folosea drept ascunzatoare.  

Legenda Zafirei este un subiect evitat de unii oameni din satul Densus.Cu greu am gasit pe cineva dispus sa ne povesteasca cate ceva si sa ne arate locul unde se afla statuia Zafirei. Ne-a aratat cate ceva tanti Irina,sotia clopotarului.

Statuia Zafirei se afla in afara incintei Bisericii Densus, la marginea unui palc de copaci. Poate ca a fost mutata din apropierea bisericii. Am cercetat statuia si am constatat ca era in memoria unei tinere femei. Pe statuie scrie Mara Lorinczne.Oare acesta sa fi fost numele adevarat al Zafirei ? Se pare ca tot mai putini localnici stiu de existenta Zafirei sau nu doresc sa vorbeasca despre aceasta legenda. Legenda Zafirei si a romanticului sau sacrificiu constituie una dintre cele mai impresionante povesti de dragoste pe care le-am auzit vreodata.

Dar vii cu vii si mortii cu mortii !
In aceasta lume legendara, la Biserica Densus slujbele religioase crestine au loc de peste sapte veacuri fara intrerupere. Este fara indoiala cea mai veche biserica din Romania si una dintre cele mai vechi din lume. Aici fost un templu pagan apoi transformat in biserica crestina. 

Toaca de la Biserica Densus vesteste de secole slujbele crestine.

De peste sapte secole credinciosii se inchina lui Dumnezeu in aceasta constructie care se incapataneaza sa reziste timpului.

PREOTUL GHERGHEL ALEXANDRU - O LEGENDA VIE

Cel care si-a dedicat intreaga energie conservarii Bisericii Densus este preotul Gherghel Alexandru. Preotul paroh Gherghel Alexandru al bisericii ortodoxe Densus este un om sfant cu suflet de aur. Domnia sa ne-a prezentat cu multa bunavointa acest monument istoric asemenea unui ghid turistic cu experienta. Am aflat cu bucurie ca domnia sa este din satul Ciocotis, judetul Maramures. Deci un preot de la noi din Tara Chioarului slujeste in milenarul lacas de cult din Tara Hategului. Prin stradaniile sale a obtinut finantari pentru renovarea aceastei minunate biserici ortodoxe. Parintele Gherghel este o gazda primitoare pentru toti vizitatorii bisericii. 

Plecam de la Biserica Densus cu gandul ca legendele au puterea sa dea o noua viata si energie acestui loc incarcat de istorie din Tara Hategului. Aceste legende fac din aceste locuri o destinatie turistica inconfundabila si atractiva.

Noaptea legendele Bisericii Densus par sa prinda viata. Nici un alt monument istoric sau obiectiv turistic nu este mai plin de mister in intunericul noptii.Vom reveni la Densus sa cautam alte legende despre aceste locuri miraculoase !

La Densus te poti caza la una dintre pensiunile cele mai primitoare din Tara Hategului. Este pensiunea "CASA CRISS - DENSUS" *** aflata la circa 100 de metri distanta de Biserica Densus. Gazdele sunt foarte cumsecade.
Rezervari la telefon: 0769-676753      Persoana de contact: KEILING CRISTINA

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Un comentariu: