Powered By Blogger

luni, 19 octombrie 2015

Biserica Colt a Cnezilor Candea-judetul Hunedoara,Colt Church of Candea Lords-Hunedoara County,Romania,Europe

La poalele Muntilor Retezat, langa Cetatea Colt, se afla una dintre cele mai vechi biserici din Tara Hategului si din Romania. Este Biserica cneziala Colt, in care actualmente functioneaza Schitul Colt. Asezarea bisericii este pitoreasca, fiind amplasata pe versantul opus celui pe care este cladita Cetatea Colt.Cele doua monumente medievale sunt despartite de apa de munte a Rausorului. 

Pentru a vizita aceste locuri din judetul Hunedoara trebuie sa treci prin comuna Rau de Mori si dupa ce ai trecut de marginea satului Suseni mai faci cam un kilometru si vezi pe dreapta Schitul Colt. Este un loc vizitat de multa lume din tara si strainatate.Urcam si noi scara ce duce la schit.

O troita de lemn sculptat intampina pelerinii ce urca spre Schitul Colt.

Urcand scara de piatra nu scapam ocazia de a fotografia panorama varfului de stanca pe care este cladita Cetatea Colt. 

 Cetatea Colt si un contrafort al Bisericii cneziale Colt.

 Odata cu noi urca spre schit si o mireasa impreuna cu alaiul ei de nunta.

 Dupa ce alaiul de nunta a plecat am ramas sa facem cateva fotografii cu aceasta minunata biserica medievala. Biserica Colt a fost ctitorita in secolul XIV de catre cnezii Candea si pentru frumusetea ei a fost declarata monument istoric de importanta nationala. A fost lacas de inchinaciune pentru familia cneziala,suita nobiliara si soldatii ei.O vreme aici a fost manastire ortodoxa. Istoria de veacuri a acestor locuri este destul de tulbure. In perioada comunista Biserica Colt ajunsese grajd pentru animale. In anul 1994 traditia monahala a reanviat si aici s-a infiintat schitul ortodox cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor". 

 Cladirea bisericii a fost construita in stil specific hategan. Pot fi observate oarecare asemanari cu alte biserici de piatra din zona Hunedoarei,cum sunt la Santamaria-Orlea,Strei sau chiar Densus. Biserica este formata dintr-o nava si un altar deasupra caruia se ridica un turn masiv  de piatra. Peretii ziditi din piatra bruta si mortar de var au o grosime de 1,20 metri. 

 Masivitatea turnului de piatra al bisericii,sprijinit de contraforti, ne duce cu gandul la un turn de cetate sau chiar un donjon. Ferestrele inguste seamana cu niste ambrazuri de tragere de la o cetate.Cred cu tarie ca Biserica Colt a fost o biserica fortificata in vremurile de vrajba dintre cnezi. Atunci diferendele se rezolvau prin lupta. In Evul Mediu fiecare cneaz din Tara Hategului intretinea o mica armata gata oricand de razboi. Locuintele si bisericile cnezilor erau fortificate, pentru a rezista unui eventual asediu.

 Astfel de turnuri de tip donjon mai pot fi vazute la Cetatea Colt sau la Rachitova.

 Acoperisul piramidal al turnului este realizat din placi de piatra asemenea bisericilor de piatra de la Densus,Santamaria-Orlea sau Strei.

 Am fotografiat cateva detalii constructive ale bisericii.

 Deasupra intrarii se vede icoana de hram a bisericii. Pe icoana scrie " Duminica Tuturor Sfintilor ".

 Pe icoana de hram a fost pictat Iisus Hristos si tricolorul romanesc.

 Am intrat in interiorul bisericii si admiram catapeteasma sculptata din lemn de brad. 

 Pictura interioara originala a bisericii dateaza de la inceputul secolului XV si se crede ca a fost pictata de acelasi zugrav Stefan care a realizat si pictura bisericilor din Densus si Ostrov. Din pacate nu a mai ramas mare lucru din pictura navei bisericii. Pictura absidei altarului s-a conservat mai bine.

 Mi s-a spus ca de sfintele Pasti se aduna aici mii de credinciosi. Atunci biserica devine neancapatoare pentru aceasta multime si slujba se desfasoara intr-un foisor situat deasupra bisericii.  

 Am urcat si noi la acest foisor si de aici am admirat inca odata privelistea Bisericii si Cetatii Colt,ambele fiind ctitorii ale familiei cneziale Candea din Rau de Mori.

 " Credinta si Lupta " - fotografie de Ilie Tudorel.

 Ne despartim de aceste locuri minunate al Tarii Hategului privind panorama Muntilor Retezat la poalele carora se intindeau candva feudele puternicei familii nobiliare a cnezilor Candea.

Copyright Ilie Tudorel 2015. All rights reserved.

Un comentariu: